facebook-pixel
Motorină vs benzină

Avantajele și Dezavantajele Mașinilor Diesel Față de cele pe Benzină

Dezbaterea dintre mașinile pe benzină și cele diesel este una veche. 

Care combustibil este mai bun pentru mediu? Care costă mai puțin? Care dintre ele are o autonomie mai mare cu un singur plin de combustibil? Astea sunt întrebări pe care le poți avea și atunci când închiriezi o mașină, mai ales dacă e vorba de o închiriere pe termen lung.

Atât benzina, cât și motorina au avantajele și dezavantajele lor, dar care dintre ele este cea mai potrivită pentru tine?

Aici vom explora avantajele și dezavantajele mașinilor pe benzină față de cele diesel, astfel încât să puteți lua o decizie în cunoștință de cauză atunci când îți vei alege o mașină.

Înțelegerea mașinilor pe benzină și diesel

Indiferent că vorbim de mașini pe benzină sau diesel, aceste folosesc un motor termic pe bază de combustie internă, cu ardere alimentată prin combustibili fosili.

La bază, ambele motoare folosesc același principiu, anume generare mișcării prin arderea combustibililor în niște cilindri. Dar diferența intervine la nivel de proprietăților combustibilului, timpilor și designului motoarelor.

Avantajele unei mașini pe benzină

Motoarele pe benzină comprimă un amestec de carburant și de aer, iar în clipa în care compresia atinge nivelul maxim, acest amestec este aprins de o bujie incandescentă. În cele din urmă, explozia amestecului generează mișcarea motorului și, implicit, pe cea a mașinii.

Mai specific, în cazul unei mașini pe benzină, aceasta este preluată din rezervor, combinată cu aerul, iar amestecul este introdus în interiorul pistoanelor, prin intermediul carburatorului, la motoarele mai vechi, sau a injectoarelor, în cazul motoarelor mai noi. 

Sistemul de aprindere și de pornire are rolul de a aprinde amestecul benzină-aer în interiorul pistoanelor prin intermediul unei scântei electrice, produsă de o bujie incandescentă, care preia curent de la acumulator. 

Principalele avantaje ale motorului pe benzină constau în:

 • Accelerația - datorită aprinderii și arderii rapide a benzinei, autovehiculele au o performanță superioară la accelerare.
 • Motorul silențios - mașina pe benzină poate pleca de pe loc cu un nivel de turații semnificativ mai scăzut decât un diesel, și în general, aceasta se conduce cu mai puține turații.
 • Încălzirea imediată - deoarece benzina arde foarte rapid, motorul se încălzește imediat și funcționează în parametri optimi din primele minute de rulare.

Avantajele unei mașini diesel

Dacă motorul pe benzină comprimă un amestec de carburant și aer combinate în aceiași cameră, în cazul motorului diesel trebuie reținut faptul că carburantul și aerul sunt furnizate separat.

Așadar, întâi este introdus aer în piston, care este comprimat și se încălzește la o temperatură de 700-800 de grade Celsius, după care pătrunde motorina în camera de ardere sub presiune și se aprinde spontan.

 • Eficiența combustibilului - motorina este un combustibil mai eficient și după încălzirea motorului, acesta va rula cu un consum cu aproximativ 30% mai mic un motor pe benzină.
 • Durata de viață lungă - motoarele diesel sunt cunoscute ca având o durată de viață îndelungată și pot ajunge fără probleme majore la 500.000 km
 • Forța - motorul diesel oferă performanțe superioare când vine vorba de cuplu și capacitate de tractare, fiind ideale pentru utilaje și mașini grele ori pentru sarcini crescute.

Dezavantajele unei mașini pe benzină

Pe lângă avantajele prezentate, motorul pe benzină prezintă și câteva dezavantaje:

 • Consumul mai crescut - arderea rapidă și incompletă a combustibilului datorită designului motorului și defecțiunilor care apar cu trecerea timpului fac ca mașinile pe benzină să fie notorii pentru consumul mai mare decât cele pe diesel. 
 • Durata de viață scăzută - spre deosebire de motoarele diesel, motoarele pe benzină sunt cunoscute ca având o durată de viață mai scăzută înregistrând diverse defecțiuni majore mai ales după 150.0000 km.
 • Consumul mare de ulei - acest dezavantaj nu e particular motoarelor pe benzină, dar dat fiind faptul că acestea sunt mai puțin rezistente decât cele diesel, odată cu defecțiunile, începe să crească considerabil și consumul de ulei.

Dezavantajele unei mașini diesel

În ceea ce ține de motoarele diesel, cele mai comune dezavantaje sunt:

 • Poluarea - deși mai puternică și mai eficientă, motorina poluează mai tare, mai ales când vine vorba de noxe.
 • Încălzirea grea - motorul diesel se încălzește relativ greu, iar performanțele superioare benzinei se înregistrează la drumuri lungi, fapt pentru care este contraindicat uzului urban cu deplasări scurte.
 • Zgomotul - datorită rulării la un nivel de turații mai mare, motorul diesel este mai zgomotos.

Închiriază o mașină cu Rincars diesel sau pe benzină

Cu Rincars nu e nevoie să-ți faci atâtea probleme. Mașinile noastre sunt noi, echipate și bine întreținute, în așa fel încât tu să nu simți diferența dintre cele două tipuri de combustibil. 

Cu Rincars poți închiria o mașină în stare tehnică perfectă, pe care o poți ridica direct de la Aeroportul București Otopeni.

Beneficiile suplimentare includ:

 • Taxa de drum
 • Anulare gratuită
 • Anvelope de sezon gratuite
 • scaun pentru copii gratuit

 

RINCARS Rent a car București este o companie din domeniul închirierilor auto în București și oferă servicii de închirieri auto la cele mai atractive prețuri. Compania este un furnizor activ de servicii de închirieri auto de 10 ani, derulând o afacere de succes cu care clienții sunt foarte mulțumiți și recomandă serviciile prietenilor și cunoscuților.